Сред една от най-важните съставки на коктейлите всъщност е… Негово Величество Ледът. Той не само поддържа напитката ви при охладена температура, но също така влияе върху цялостното качество на коктейла. Добавянето на висококачествен лед към напитката помага на съставките да се смесят, за да постигнат един хомогенен и наситен вкус. 

Но защо ледът, който използваме, има значение? Важно е ледъттой да бъде и от дестилирана вода, за да не влияе на вкуса на коктейла и неговата консистенция. Освен това и формата и размерът на леда са важни за напитката. Колкото и да не ти се вярва, не е само визуален ефект. Всъщност различните типове лед имат различна скорост на топене и степен на разреждане на напитката. Ето защо, когато избираме лед за коктейлите си, вземаме предвид интензитета на вкусове, колко искаме да се разреди, колко силно искаме да се усеща спиртната съставка. 

Но кои са най-популярните форми на лед и как те влияят на коктейлите, които всички обичаме. Ще разбереш в следващите редове. 

  1. Стандартни кубчета лед

Кубчетата лед със стандартен размер са тези, които всички ние познаваме и имаме и у дома. Те се вписват лесно във всеки вид коктейлна чаша. А заради голямата и дебела повърхност, стандартните кубчета лед се топят със средно темпо, което ги прави идеални за всякакви коктейли, които се пият охладени и леко разредени. Друга причина да са предпочитани от барманите е, че са с перфектен размер и форма за коктейли, които трябва да се разклатят или да се разбъркват.

  1. Големи кубчета лед

Големите кубчета лед обикновено са 5 см х 5 см, което им позволява да се топят по-бавно от стандартните ледени кубчета. Това намалява значително количеството вода, което се разрежда в коктейла. Идеални за напитки като Манхатън, тези големи кубчета лед изглеждат впечатляващо и ще запазят напитката охладена за по-дълго. Големи кубчета лед могат да се използват и за разклащане, за да се добави допълнителна текстура към коктейлите, но не се препоръчват за разбъркване, тъй като са твърде големи и се топят твърде бавно.

  1. Ледени сфери

Ледените топки обикновено се използват за чисти спиртни напитки или коктейли като Old Fashioned в ниски чаши, тъй като те поддържат напитката хладна и се топят бавно. Основната разлика между ледените сфери и големите кубчета лед е, че първите имат по-малко съотношение на повърхността си към обема на напитката, което води до охлаждане на течността около леда, но не и в долната част на чашата. Това позволява по-ниска степен на разреждане на коктейла. Но освен всичко това ледените сфери придават силен визуален ефект към напитките. 

  1. Натрошен лед

Натрошеният лед е много популярен тип лед за коктейли като Ягодовото Дайкири и Мохито. Придава много текстура на коктейла, прави го ултра освежаващ и го разрежда достатъчно, за да не е твърде силен спиртния вкус.

В зависимост от коктейлното меню е важно едно събитие да разполага с най-подходящите типове лед за тях. Затова екипът на Travel Cocktails винаги пристига с предварително подготвен лед спрямо изготвеното меню. Научи повече за услугите ни тук.

Свържете се с нас

За повече информация относно провеждането на корпоративните събития можете да ни пишете в контактната форма тук: